22 augustus: Public Enemy @ Tivoli, Utrecht

August 24, 2012 7:46 pm

Public Enemy is na vier decennia binnen de hiphopwereld nog altijd een relevante (live)band. Dat de show voorspelbaar is en niet alles even perfect verloopt wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitstekende tracklist in combinatie met de energie van Chuck D en Flavor Flav.Door Rob van den Aker, 24-8-‘12

Public Enemy is na vier decennia binnen de hiphopwereld nog altijd een relevante (live)band. Dat de show voorspelbaar is en niet alles even perfect verloopt wordt ruimschoots gecompenseerd door de uitstekende tracklist in combinatie met de energie van Chuck D en Flavor Flav.

De zaal is al aardig vol als de Rotterdamse formatie Tranzlate de bühne betreedt om het voorprogramma te verzorgen. De mix van stevige rockmuziek en hiphop die de band brengt is een schot in de roos. Niet alleen sluit het aan bij de muziek die Public Enemy maakt, de snerpende gitaren in combinatie met de lompe scratches van de DJ hebben een bombastische uitwerking. De sympathieke frontman van de groep zorgt er tevens voor dat het publiek, bestaande uit voornamelijk dertigplussers, al aardig loskomt. Niet alleen gaan de handen regelmatig de lucht in, aan het eind van de korte show krijgt Tranzlate ook een stevig applaus van de toeschouwers.

Het is daarom des te jammer dat na de openingsact de hoofdact zo lang op zich laat wachten. Na ruim driekwartier komen de heren van Public Enemy pas soundchecken. Het lange wachten in de snikhete en inmiddels bijna volle zaal is geen pretje en het duurt daarom ook even voor de goede sfeer weer terugkeert.

Zodra Chuck D en de charismatische hypeman Flavor Flav het podium opkomen, ondersteund door DJ Lord, twee gitaristen, een drummer en de twee (in legerkostuum gehulde) dansers van S1W is het publiek weer wakker geschud. Hoewel de show wat stroef begint met onnodig lange intermezzo’s (Flavor Flav die zijn longinhoud toont door langgerekte óóóhs de zaal in te schreeuwen), komt het optreden na een ruim kwartier goed los. Met een uitstekende tracklist waarbinnen flink wat klassiekers zoals Don’t Believe the Hype, By the Time I Get to Arizona en Fight the Power worden gecombineerd met een paar nieuwe(re) nummers zoals de single I Shall Not Be Moved weten de heren van Public Enemy het grootste gedeelte van de twee uur durende show te vermaken met een flinke dosis energie en levenslust.

Dat Chuck D soms wordt overstemd door de stevige instrumentaties, Flavor Flav soms net te lang doorgaat met dezelfde grap en er drie matige MC’s uit het publiek worden gevist om ook even op het podium te rappen is onnodig. Daar staat tegenover dat Flavor Flav en Chuck D nog altijd flink wat energie hebben en met gemak twee uur lang op het podium kunnen springen. Bovendien spelen ze de juiste nummers – waarop het publiek goed reageert (door luidkeels mee te rappen) – en zijn de stoere dansers van S1W wel degelijk van toegevoegde waarde. Zodoende is Public Enemy na al die jaren nog altijd een relevante (live)band, ook al is deze show waarschijnlijk een directe kopie van eerdere optredens.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *