24 augustus: Big K.R.I.T. @ Melkweg, Amsterdam

August 26, 2012 11:14 am

Big K.R.I.T. heeft in Nederland nog niet de status van topartiest bereikt. De rapper die in de Verenigde Staten hard aan de weg timmert om een succesvol artiest te worden, moet het tijdens zijn concert in de Melkweg namelijk slechts met een halfgevulde Oude Zaal doen. Onterecht, zo blijkt.Door Rob van den Aker, 26-8-‘12

Big K.R.I.T. heeft in Nederland nog niet de status van topartiest bereikt. De rapper die in de Verenigde Staten hard aan de weg timmert om een succesvol artiest te worden – en daar behoorlijk in slaagt gezien zijn contract bij Def Jam en samenwerkingen met onder meer Big Boi en The Roots – moet het tijdens zijn concert in de Melkweg namelijk met een halfgevulde Oude Zaal doen. Daar mag snel verandering in komen, want iedereen die bij de show aanwezig was heeft een geweldige avond gehad.

Dat er dit keer geen voorprogramma is, is niet onoverkomelijk. De DJ die nu in de zaal wat plaatjes draait en het publiek van muziek voorziet, doet dit uitstekend. De populaire en hippe tracks van dit moment komen langs en als Mercy van G.O.O.D. Music voorbijkomt (vlak voor het begin van het optreden) gaan de toeschouwers al aardig los. Er wordt volop meegerapt en geswingt op de stevige muziek die uit de boxen galmt. Zodoende is iedereen in de zaal al aardig opgewarmd als Big K.R.I.T. de planken betreedt.

En dat doet hij opvallend genoeg op tijd. Aanvang van het hoofdprogramma is half tien, en twee minuten later staan Big K.R.I.T. en diens DJ al op het podium. Al snel blijkt dat Big K.R.I.T. een stevig tempo hanteert en dit heeft de perfecte uitwerking. Hoewel zijn optreden, zo blijkt later, slechts een goed uur duurt, komen zowat alle toptracks van de rapper voorbij. Zo speelt hij nummers als I Got This, Money on the Floor en What U Mean van zijn recente plaat Live from the Underground, maar vergeet hij zijn oudere werk ook niet: Hometown Heroes, Moon and Stars en Sookie Now kunnen op een minimaal even goede respons van het publiek rekenen.

Wat het concert van Big K.R.I.T. zo sterk maakt is, naast de uitstekende tracklistkeuze, zijn stemgeluid. De rapper laat zich geen moment overstemmen door de harde bassen, en met veel controle rapt en zingt hij zijn coupletten en refreinen – met hetzelfde gemak als dat hij dit op zijn mixtapes en albums doet. Daar komt bij dat hij moeiteloos in één adem de zinnen aan elkaar rijgt en slechts mondjesmaat wordt aangevuld door zijn DJ. De energie die door Big K.R.I.T.’s strakke flow en hoge tempo vrijkomt zorgt voor een goede sfeer in de zaal. De overwegend jonge en opvallend multiculturele toeschouwers dansen op elke track en rappen uit volle borst mee met de toegankelijke refreinen.

De tijd vliegt voorbij en na ongeveer zestig minuten zit de show er helaas weer op. Toch heeft Big K.R.I.T. veel van zijn sterke nummers door de microfoon gerapt, temeer omdat hij weinig tussenstukken of verhalen in zijn concert heeft verwerkt. Halverwege verlaat de rapper even het podium om de DJ wat te laten draaien en scratchen en uiteraard praat Big K.R.I.T. de tracks aan elkaar, maar nooit duurt zo’n onderbreking lang. Daarom kan iedereen die bij de show aanwezig was met een tevreden gevoel de Oude Zaal verlaten en met een mooie herinnering huiswaarts keren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *