14 december: Method Man & Redman @ Patronaat, Haarlem

December 17, 2012 11:15 pm

In een volgepakt Patronaat staat één van de leukste duo’s binnen de hiphopscene een energieke show te geven: Method Man en Redman springen van de ene naar de andere kant van het podium en rappen naar hartenlust. Voor de toeschouwers een voorspelbare show om niet snel te vergeten.Door Rob van den Aker, 18-12-‘12

Beeld: Tim Haakmeester

Method Man & Redman is zonder meer één van de leukste duo’s binnen de hiphopscene. Dus als de sterk op elkaar ingespeelde rappers en acteurs voor een show (weer) naar Nederland komen dan is het niet meer dan logisch dat ze voor een volgepakte zaal, gevuld met louter enthousiaste mensen mogen optreden. De energie die de heren teweegbrengen zorgt voor plaatselijke aardbevingen; gelukkig heeft de vloer in Patronaat het wel gehouden.

Als hiphopliefhebber buiten de Randstad moet je soms wat overhebben om een concert bij te kunnen wonen. Met dank aan een dagje geklungel van de NS en ProRail kunnen de eerste twee voorprogramma’s – de winnaars van een Twittercontest en Dope D.O.D. – niet in deze recensie worden vermeld. Als klokslag tien uur dan eindelijk de grote zaal van Patronaat kan worden betreden is Ghostman, de Europese tourmanager van Method Man & Redman, het publiek behoorlijk aan het opzwepen. Op ouderwetse hiphopklassiekers laat hij het publiek meespringen en -schreeuwen. Daarbij moet de ene helft van de toeschouwers de andere helft toeroepen (“Fuck that side”) en vice versa (“Go fuck yourself”). En aangezien de menigte zin heeft in een feestje werkt iedereen zonder aarzelen mee.

Het is wachten op Method Man en Redman. Volgens de aankondiging duurt het nog tien minuten voor ze de zaal betreden, in de praktijk zijn dit er veertig. Toelaatbaar voor een hiphopconcert, vervelend voor enkele supporters die de zaal tijdig moeten verlaten om hun blauwgele vervoersmiddel weer te halen. Her en der wordt er wat gefloten, maar als het Blackout!-duo dan eindelijk de zaal binnenkomt gaat het feest “gewoon” weer los.

Meth en Red maken het ook direct goed met de toeschouwers. In een vlot tempo wordt een gemengde tracklist aangeboden; van tracks die op de twee Blackout!-albums staan (zoals Mi Casa en A-YO) tot solomateriaal van beide heren (Bring the Pain en Time 4 Sum Aksion). De nummers worden voorzien van goed ingestudeerde danspasjes van de twee rappers zelf, die als notoire ADHD’ers van de ene naar de andere kant op het podium rennen en springen. Daarbij heeft Redman weinig moeite om zijn coupletten op volle kracht te rappen. Sterker nog, hij klinkt live net zo goed als op zijn platen. Method Man daarentegen laat zijn zinnen regelmatig afmaken door het publiek: er wordt uit volle borst meegerapt.

De show kenmerkt zich verder door de vele intermezzo’s, die verrassend goed in elkaar steken. De nodige stagedives – Method Man gaat zelfs even letterlijk op het publiek staan – zorgen voor een nog wilder publiek en de odes aan overleden rappers (voornamelijk aan Ol’ Dirty Bastard) komen, gezien de band van het duo met de overleden rapper, zeer oprecht over. Zo nu en dan mogen de twee trouwe backup-MC’s (Streetlife en Ready Roc) ook nog even in de spotlights staan, zodat Method Man en Redman op adem kunnen komen. En hoewel ook deze rappers de nodige liefde van Haarlem mogen ontvangen zijn ze toch duidelijk minder bekwaam dan de hoofdacts zelf. Hoogtepunt van de diverse intermezzo´s zijn de draaiskills van de twee meegekomen DJ´s DJ Dice en DJ Allah Mathematics die hun vliegensvlugge handkunsten (soms zelfs geblinddoekt) mogen tonen.

Regelmatig, zelfs tijdens de onderbrekingen, kunnen Method Man en Redman rekenen op een open doekje van de fans en als How High Part 2 nog wordt gespeeld gaan de toeschouwers nog één keer uit hun plaat. Enig nadeel is dat de liefhebber die al eerder een concert van dit duo bijwoonde een vergelijkbare avond voorgeschoteld heeft gekregen. Aan de andere kant: dat is gezien de levenslust waarmee Method Man en Redman op de bühne staan alles behalve een ramp. Ik wil nog een keer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *